Türkiye’nin güneybatısında, Akdeniz bölgesinin ise kuzeyinde yer alan Isparta şehri, Göller bölgesinde bulunup, ortalama 9.000 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Güney tarafın Antalya’ya doğru bakan Isparta, batı bölgesinden Burdur ile doğu bölgesinden Konya ve kuzey bölgesinden Afyonkarahisar ile komşudur. Şehrin içerisinde Eğirdir, Atabey, Gönen, Gelendost, Keçiborlu, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Sinerkent, Yenişarbademli, Aksu ve Yalmaç olmak üzere 12 ilçe yer almaktadır.

Isparta, Isparta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Isparta Gezilecek Yerler Hakkında

Gül ve lavanta kokularının üzerine sinmiş olduğu Isparta şehrinde gezip görülecek pek çok yer ve mekan bulunmaktadır. Özellikle lavanta bahçeleri ile görenleri hayrete düşüren Isparta, aynı zamanda gül üretimi ile de ilk akla gelen yerlerden birisidir. Doğal güzelliklerinin yanında tarihi yapılarında yer aldığı şehirde görülmesi gereken bir çok nokta bulunmaktadır.

Lavanta Bahçeleri

Keçiborlu ilçesinin Kuyucak Köyünde yer alan lavanta bahçeleri dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri bulunmaktadır. Aslında gül yetiştirmeciliği ile bilinen Isparta, başlatılan proje ile lavanta tohumlarını ekerek üretime başlamış olup hem yeni bir gelir kapı elde etti, hemde büyüyen lavantaları görmek için şehri ziyaret eden turistleri ağırlayarak turizm sektörüne büyük fayda sağlamıştır. Haziran ve Ağustos ayları içerisinde başlayan dönemde Kuyucak Köyü mis gibi lavanta kokmasının yanı sıra fotojenik muhteşem görüntüler oluşturmaktadır. 150 hanesi bulunan Kuyucak Köyünün tek gelir kaynağı bu lavanta bahçeleridir.

Isparta, Isparta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kovada Gölü Milli Parkı

Isparta şehrinde yer alan Kovada Gölü Milli Park statüsünü 1070 yılında almıştır. 1992 yılında ise Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. Kovada Gölünün derinliği ortalama 7 metredir. 21 metre genişliğe sahip olan göl muhteşem bir görüntü sergilemektedir. Gölün çevresinin tamamını gezmek pek mümkün değildir. Ancak, gezginler tarafından açılan bazı patika yollar bulunmaktadır. Gölün tam girişinde bir tanede müze yer almaktadır. Bu müze göl ve çevresindeki yaşayan hayvanlar ve bitkiler hakkında bilgiler vermektedir. Gölün bir de içine doğru uzanan iskelesi bulunmaktadır.

Isparta, Isparta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Davraz Dağı

2.635 metre uzunluğu bulunan Davraz Dağı, Isparta Ovasını çevreleyen dağ kütlelerinden oluşmaktadır. Isparta’nın merkezine 26 kilometre mesafede bulunan Davraz Dağında kayak haricinde bir çok kış sporu da yapılmaktadır. Davraz Dağında yaz aylarında trekking, dağcılık ve yamaç paraşütü gibi sporlar da yapılabilmektedir. Dağda toplam 12 pist bulunmaktadır. Dağda bulunan pistlerin uzunluğunun toplamı 23.500 metredir. Bu pistler mavi, kırmızı ve siyah olarak üç bölüme ayrılmaktadır. Dağdaki kar kalınlığı zaman zaman değişmekte olup, 50 metre ile 250 metre arasında değişiklik göstermektedir.

Isparta, Isparta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Isparta Ulaşım Bilgileri

Şehre ulaşmak için hem karayolu hemde havayolunu tercih edebilirsiniz. Havayolunu kullanmak isteyen ziyaretçiler için şehirde Süleyman Demirel Havaalanı bulunmaktadır. İstanbul’dan bu havaalanına düzenli seferler düzenlenmektedir. Dönemsel yoğunluğa göre sefer sayılarında artış yapılabilmektedir. Diğer şehirlerden veya başka ülkelerden Isparta’ya gelmek isteyenler yolculuklarını İstanbul aktarmalı yapmak zorundadırlar. İstanbul’dan Isparta’ya uçuş süresi 1 saattir. Karayolunu tercih edecek ziyaretçiler için birçok otobüs firması Isparta’ya birçok ilden her gün seferler düzenlemektedir. Gül ve lavanta hasadı zamanında Isparta’ya ilgi oldukça büyük olduğundan yolcu biletleri hızlı bir şekilde tükenmektedir. Gül ve lavanta hasadı zamanında gidecek kişiler için biletlerini önceden ayırtmalarını tavsiye ediyorum. Son olarak şahsi araçları ile gelmek isteyenler için Ankara’dan 5 saatte, İstanbul’dan 6 saatte, Antalya’dan ise 2 saatte Isparta’ya ulaşım sağlanabilmektedir. Şahsi araç ile şehre gelmeniz size her anlamda avantaj sağlayacaktır. Gül ve Lavanta hasadı zamanında şehirde de aşırı yoğunluk olacağından şehir içi ulaşım taşıtlarını kullanmak biraz can sıkıcı olabilir.