Kyoto şehri Japonya’nın imparatorluk zamanlarında başkentliğini üstlenmiş 1.5 milyon nüfusa sahip Japonya’nın en büyük şehirleri arasında yer almaktadır. Adı Japoca’da ‘’başkentlerin başkenti’’ olarak ifade edilmektedir.

Merkezi bölgesi Honshu’nun tepeleri ile sarılmış olan Kyoto şehri, Japonya’nın en gelişmiş şehirleri arasında yer almasının yanı sıra eğitim kurumları ve üniversiteleri ile devasal bir eğitim merkezidir. Turizim açısından da büyük ilgi odağı haline gelen kent, 2. Dünya Savaşı’nıda en az hasarla atlatmış ve tarihi miraslarını koruma başarısını göstermişdir. 1100 yıl boyunca imparatorluk tarafından kültür merkezi olarak kabul edilmiştir.

Kyoto, Kyoto/Janponya Hakkında Bilgiler

Kyoto müzelerinde imparatorluğun sanatçılarına ait heykeller, resimler ve bir çok sanat eserleri bulunmaktadır. Budizm etkisi altında kalmış olan Kyoto çok iyi korunmuş tarihi tapınaklara sahiptir. 200’den fazla şinto ve 30’dan fazla tapınak şehrin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Günümüzde Kyoto şehrinin ekonomisini teknoloji, sanayi ve hizmet sektörü gibi alanlar oluşturmaktadır. İklim açısından bakılacak olursa ılıman bir havaya sahip olan Kyoto, Japonya’nın görülmeye değer merkezi kentlerinden birisidir.

Kyoto/Janponya Ulaşım

Üst üste Dünya’nın en iyi şehri olarak seçilen Kyoto şehri Japonya’da kesinlikle görülmesi gereken şehirlerin başında gelmektedir. Hiroşima’dan akşam üzeri ayrılırken dünyanın en iyi şehri olarak seçilen ve kabul edilen, tarihi dokusunu korumayı başaran ve  sizlere heycan verici anlar yaşatacak olan şehire tren yolculuğumuz ile gidiyoruz. Cam kenarında otuturken bir taraftanda yanından geçtiğimiz minik Japon köylerini izlemek ve kompartımana her gidişimizde önünüzde eğilip yolcuları selamlayan personelleri izliyoruz. Bir insan bu kadar güler yüzlü nasıl olabilir anlamak güç. Karşımızdaki insanlar sonuçda bindiğimiz trenin çalışan personelleri. Tamam yalandan gülersin, müşterini memnun etmek adına güler yüzlü görünmek istersin de nasıl olurda bu kadar içten ve sıcak gülüş sergilenebilir anlamış değiliz.

Kyoto, Kyoto/Janponya Hakkında Bilgiler

Arkadaşım ile beraber bir taraftanda gezi notlarına bakıyoruz. Nedeni ise Kyoto’da 3 gün kalacağız ve rotamızı nizami ve muazzam bir şekilde yaymak, günü birlik tapınaklardan, Japon bahçelerine, daracık sokaklarından çarşı pazarına kadar bir çok bölgeyi gezeceğiz. Tapınak demişken Nanjenji Tapınağı bu şehire geldiğinizde kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi olmalı. Kyoto’ya geldiğinizde ne kadar muhteşem olduğunu sizlerde göreceksiniz.

Gezi Rehberi

Bu arada Hiroşima’dan hareket eden Shinkansen trenine binmeden önce meşhur Lawson marketlerin birine girip yolda atıştırmalık birşeyler alıyoruz. Trenler dakikası dakikasına hareket etmektedir. Yine her zamanki gibi tam vaktinde kalkan trenimiz saat 21:48’de Hiroşima’dan hareket ediyor ve tam 23:21’de Osaka’ya ulaşıyoruz. Burdan sonrasını aktarma yapmak zorunda kalıyoruz. Sebei ise Kyoto’ya direk giden treni kaçırdığımızdan Osaka’ya kadar geldik ve burdan Kyoto aktarmalı tren seferine biniyoruz. Aktarmalı yolculuğu idi yüremesi idi derken saat gece 24:00’da sonunda Kyoto’ya ulaştık. Tren garından dışarı çıktığımızda dünyanın en iyi şehrine geldiğimizi hissettik.

Kyoto, Kyoto/Janponya Hakkında Bilgiler

Japonya’nın kültür başkenti. Japonca’daki anlamı ile ‘’başkentlerin başkenti’’ anlamındaki şehir 1.100 yıldan daha uzun süre başkentlik yapmış, ortalama 1.5 milyon nüfusu olan muhteşem bir kent.

Sadece tarihi dokusu olan bir şehir değil, bunun yanında finansal olarakta oldukça güçlü bir şehir. Hepsi bir yana tarihi dokusunu genellikle Gion bölgesinde koruma başarısını gösteren Kyoto, dünya genelinde en çok geyşaya ev sahipliği yapmasının ötesinde yaklaşık 2.000’den fazla tapınağıda bünyesinde barındıran ve Japonya’nın tarihi eserleri bakımından bayrağını dalgalandıran bir kent. Hepsinden önemlisi ise bu kadar uzun süre başkent olarak kalmış bir şehir, bu kadar tarihi yapıyı o kadar güzel ve titizlikle koruma başarısı göstermişki, Dünya’da tanınan en iyi şehirlerinden birisi olması hiç şaşırtıcı gelmiyor.