Anjar/Lübnan yıllık izin, resmi tatil ve bazı hafta sonu zamanlarının gelmesiyle beraber rahatlıkla gidebileceğiniz çok özel bir gezi noktasıdır. Bir defa gittikten sonra da Anjar/Lübnan tatil planlarında her zaman ilk sırayı alacağınızı düşünüyoruz. Zamanımızın ve bütçemizin müsait olduğu bir anda kendimizi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 180 gün içinde 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabildikleri Anjar/Lübnan bulduk. El Beka vadisinin ortasında geniş bir alana yayılmış bir iki katlı evlerden oluşan bir yerleşke aslında. Bakalım Anjar/Lübnan neler yapılır? nasıl ulaşılır? tarihi ve coğrafi özellikleri nedir?

Anjar/Lübnan, Anjar Gezi Rehberi / Lübnan

Anjar  / Lübnan’a Ulaşım

Anjar/Lübnan ulaşım Beyrut güzergahı üzerinden yapılır. İstanbul’dan her gün Beyrut’a tarifeli uçuşlar bulunmakta olup,  uçuş mesafesi yaklaşık 997 km’ dir. 1 saat 45 dakikalık bir uçuş zamanı ile Beyrut hava alanına iniş sağlanır. Hava alanından bineceğiniz taksi yada araç kiralayarak Anjar/Lübnan ulaşmış oluruz.

Anjar/Lübnan, Anjar Gezi Rehberi / Lübnan

Anjar  / Lübnan Hakkında Bilgiler

Anjar/Lübnan şehrinin isminin kelime anlamı “çalışan nehir” demektir.  Toplam 8 kilometre karelik bir alana yayılan şehir, Litani nehri yakınındadır. Beyrut’a 58 km uzaklıkta bulunan Anjar/Lübnan deniz seviyesinden 950 mt yüksekliktedir. Şehir: MS.8’nci yüzyılın başında, Emevi halifesi Velid Bin (705-715) tarafından kurulmuştur. Şehir, Emevi medeniyetinin en gelişmiş dönemine şahitlik etmiştir. İlerleyen süreçte terk edilen şehir 1939 yılında bölgeye gelen Ermenilerin yerleşmesi sonucu yeniden kurulmuştur. Aynı yıl 5000 Ermeni, Türk ve Fransız donanmasının yardımı ile Anjar/Lübnan şehrine taşınmıştır.

Günümüze gelindiğinde en büyük turistik değeri; Emevi saray kalıntıları ve Emevi halifesi Velid Bin Abdel Malek tarafından, MS.8’nci yüzyılda yapılan kale kalıntılarıdır. Anjar/Lübnan ziyaretçilere bir Emevi şehir planlamasının görülebilecek en güzel örneğini sunmaktadır.

Anjar/Lübnan, Anjar Gezi Rehberi / Lübnan

Şehrin batısında, doğudan-kuzeye doğru 370 metre ve 310 metre duvarlar bulunmaktadır. Bu duvarlar; 2 metre kalınlığında ve yapısal olarak gayet sağlam. Çamur ve harç ile yapılmış, büyük taşlarla desteklenmiştir. Bu duvarların üstünde Emevi yazıtları görülür. Ayrıca 40 kule ve her cephenin merkezinde kapı bulunur.  20 metre genişliğinde caddeler görülür. Çarşı bölümünde ise 4,5 metrelik sütunların bulunduğu ana caddeler üzerinde 600 dükkan vardır. Bunların dışında ise  2 saray, cami ve hamam bulunur.

Ana saray: Cardo Maximus isimli saray, şehrin doğu kenarında ve dükkanlar sırasının arkasındadır. Sarayın ana girişleri: batı ve doğu cephelerindedir. Saray odaları, 40 metre karelik bir avlu çevresine dizilir. En belirgin özelliği üst cephedir.

Anjar/Lübnan, Anjar Gezi Rehberi / Lübnan

Cami: Cami, sarayın kuzeyindedir. İki bina arasında yalnızca 3 metre genişliğinde bir sokak bulunur. Halifenin camiye girişi buradan yapılır. Diğer iki giriş ise halk için kullanılır. Yapının temel boyutları ise: 47 x 30 metredir.

Küçük Saray: Decumanus Maximus karşısında, Velid camisinin kuzeyinde, halifenin eşleri için yaptırdığı küçük saray bulunur.  Bu saray bir kare avlu çevresinde sıralanan 5 odadan oluşmaktadır. Saray çeşitli kuşlar, kabuklu deniz canlıları ve yaprak gravürleri ile süslenmiştir.

Hamam: Hamam, bölgenin kuzeydoğu kısmındadır. Geleneksel Roma dönemi mimarisine  göre yapılmıştır. Hamam 3 kemerli, her biri ayrı soğukluk odaları, sıcaklık odaları ve sıcak su banyolarından oluşan ve ayrıca eğlence iki salon bulunan bir yapıdır.

Anjar/Lübnan, Anjar Gezi Rehberi / Lübnan

Anjar  / Lübnan Konaklama

Yolumuzun düştüğü bu güzel şehirde konaklamak için şimdilik tek seçenek görünmekte.

Layali Al Shams Hotel: Güzel bahçeler ve yeşil alanlarla çevrili Layali Al Shams Hotel, son teknoloji ekipmanlara sahip 20 lüks süit bulunmakta. Tesiste yüksek su filtreleme teknolojileriyle donatılmış bir yüzme havuzu bulunmaktadır.