Karadeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde yer alan Artvin. Engebeli ve zorlu coğrafyasına karşın tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve kültürel değerleri ile ön plana çıkan şehirler arasında yer almaktadır. Artvin şehrinin kuzey kesiminin Karadeniz’de kıyısı bulunurken güneydoğu kesminde Ardahan, güney kesimide Erzurum. Batı kesiminde ise Rize şehirleri yer alırken şehrin kuzey batı yamacı ise Gürcistan sınırları ile çevrilidir. Zirveleri bembeyaz kar örtüsüne bürünmüş olan dağları. Çoruh Nehri’nin meydana getirdiği vadi ve kanyonları, dağların yüksek kesimlerinde oluşan krater gölleri gibi bir çok tabiat güzellikleri ile ön planda yer alan Artvin, doğa turizimi açısından son zamanlarda ülkemizde ön plana çıkan yerleşim bölgeleri arasında yer almayı başarmıştır.

Gezilecek Yerler

Tarihi Milattan önce 3000’li yıllara kadar dayanan ve muhteşem doğal güzellikleri ile Artvin şehri, misafirlerine gezilecek yerler anlamında bir çok farklı seçenek sunmaktadır. Artvin’in turistlik gelişimi açısından doğa turizimi daha çok ön plana çıksa da şehirde tarihin izlerini taşıyan bir çok eser yer almaktadır. Artvin’de gezilecek yerler il merkezinin yanında, çevresindeki ilçelerde ve köylerinin sınırlarında yer almasından dolayı milli parklar ilk sırada olmak kaydı ile geniş bir alana yayılmıştır. Şehir merkezi göründüğü kadar küçük olsa da coğrafyanın tamamına yayılmış olan bu doğa harikalarını keşfedebilmeniz için en az 2 veya 3 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim. Artvin şehrinde gezip görülmesi gereken yerlerin bazıları hakkında kısaca bilgiler vermek gerekirse;

Artvin, Artvin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kafkasör Yaylası

Artvin şehrinin il merkezine 10 kilometre mesafede yer alan Kafkasör Yaylası, Artvin şehri denilince akılara ilk gelen yerler arasında yer almaktadır. 1.250 metre yükseklite yer alan yaylanın içerisinde Artvin Belediyesi tarafından inşa ettirilen bungalov evleride yer almaktadır. Her sene temmuz ayında organize edilen ve üç gün boyunca devam eden boğa güreşleri yöresel halk ve yaylayı ziyaret eden turistler tarafından yoğun bir ilgi ile takip edilmektedir. Boğa güreşlerinin organize edildiği festival, Artvin Kafkasör Yaylası Kültür Turizim ve Sanat Festivali olarak da bilinmektedir. Boğa güreşlerinin yanında folklör gösterileri, karakucak güreşleri, ve müzik gösterileri gibi daha bir çok aktivite yapılmaktadır.

Artvin, Artvin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Atatepe

Artvin’in en önemli turizim bölgeleri arasında yer alan Atatepe, Türkiye’nin en büyük Atatürk heykelinin bulunduğu yerdir. Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı tarafından başlatılan kampanya ile yaptırılan heykel, yasal problemler sebebi ile 5 yıl hizmete açılamamıştır. Sonrasında Artvin Belediyesi’nin duruma el atması sonucunda 2017 yılında turizime kazandırılmıştır. Üç vadiyide tam cepheden gören bir konumda yer alan Atatepe, Artvin’i yüksek gözlerle izlemek için ideal bir noktada bulunmaktadır. Atatepe’de bulunan bu Atatürk heykeli 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak inşa edilmiş ve Atatürk’ün Büyük Taarruz Zaferi öncesindeki Afyon Kocatepe’de gerçekleştirdiği duruşu simgelemektedir.

Artvin, Artvin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dolishane Kilisesi

Bagratlı Kral Sumbath tarafından 10. Yüzyılın ortalarında inşa ettirilen Dolishane Kilisesi, tarihe tanık olan ve günümüze kadar gelmeyi başarmış nadide eserler arasındadır. Artvin’in merkez ilçesine bağlı olan Hamamlı köyünde yer alan kilise aslında manastır olarak yapılmış olsa da günümüze gelene kadar sadece kilise bölünü ayakta kalabilmiştir. Kilisede yapıldığı dönemin özelliklerini taşıyan bir güneş saati yer almaktadır. Bölgeye İslamiyet hakim olduktan sonra kilise camiye çevrilerek bir süre cami olarak da kullanıma açılmıştır. İç duvarlarında freksler yer alsada kilisenin camiye çevrildiği sırada belirtilen freksler badana yapılarak kapatılmıştır. Artvin – Şavşat yolunun Berta köprüsü çevresinden katedeceğiniz 6 kilometrelik bir mesafe sonrasında kiliseye ulaşım sağlamanız mümkündür.

Artvin, Artvin Hakkında Bilinmesi Gerekenler