Doğu Anadolu Bölgesi’ni Karadenzi Bölgesi’ne bağlayan Bayburt, Erzurum – Trabzon yolu ürezinde yer almaktadır. Bayburt şehri 3.652 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Bayburt şehri kuzey kesimiden Trabzon’a, kuzeydoğu kesiminden Rize’ye, doğu ve güneydoğu kesiminden Erzurum’a, güney kesiminden Erzincan’a ve batı kesiminde ise Gümüşhane şehirlerine komşudur. Halkının oldukça büyük bir kısmı Türkmen – Çepniler’den oluşmaktadır.

Bayburt, Bayburt Hakkında Bilimesi Gerekenler

Bayburt Şehri tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Bu sebepten dolayı tarihi boyunca bir çok medeniyeti bünyesinde barındırmıştır. Bayburt şehrinin ismi eski Kafkas dillerinden birsini kullanan Urartu/Khaldiler’in şehire hükmettiği zamanlarda, Khalt halkı içerisinde meydana gelen Hint-Avrupa diline sahip Mitanni göçmenlerinin gizlice sızmaları sonrasında verilmiştir. Bayburt şehri bir süreliğine Roma İmparatorluğu’nun himayesi altına girdiği ve sonrasında imparatorluğun ikiye bölünmesi sonucunda Doğu Roma topraklarında kaldığı görülmektedir.  Başka bir tarih sayfalarında ise Bayburt şehrinin Türkmenlerin ilk yerleşim alanı olduğu belirtilmektedir.

Gezilecek Yerler

Çok değerli tarihi mirasları ve doğal tabiat güzelliklerini içinde barındıran Bayburt, Çoruh Nehri Sayesinde her sene su sporları ile ilgilenen bir çok insanın uğrak bölgesi konumuna gelmiştir. Bayburt, tarihi eserlerinin yanında el değmemiş tabiatı ile Anadolu’nun en güzel şehirleri arasında yer almakatadır. Bayburt’ta gezip görülecek yerlerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Bayburt, Bayburt Hakkında Bilimesi Gerekenler

Çoruh Nehri Rafting Parkurları

Çoruh nehri dünyanın en hızlı akan ve en derin nehirleri arasında yer almaktadır. Nehride zorluk seviyesine göre 4 tane parkur bulunmaktadır. Özellikle Bayburt – Yusufeli- Oltu aralarında yer alan parkurda uluslararası yarışmalar organize edilmektedir. Nehrin en verimli olduğu spor faaliyetleri Mayıs ve Haziran aylarında yapılmaktadır. Çoruh Nehri, 1993 yılında Dünya Rafding Şampiyonasına’da ev sahipliği yapmıştır. Nehirden akan suyun kaynağı Mescid Dağın’dan gelmektedir. Boçka’nın Muratlı kasabasından geçen arakarsu sonrasında Türkiye sınırlarından çıkarak Batum üzerinden Karadenize akmaktadır. Bir çok balık türünede ev sahipliği yapan Çoruh Nehri’nin uzunluğu 376 kilometredir. Çoruh Nehri’ne dünyanın dört bir yanından kano, nehir kayağı ve rafting sporlarını yapmak için bir çok sporcu gelmektedir.

Bayburt, Bayburt Hakkında Bilimesi Gerekenler

Bayburt Kalesi

Şehrin kuzey kesiminde yer alan yalçın kayaların üzerine yapılmış olan kalenin kimler tarafından inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir. İlk yapılışının Ermenilere ait olduğu iddaa edilsede Bağrat Sülalesi zamanında varlığından bashsedilen Bayburt Kalesi’nin çok daha öncelere dayandığı, hatta miladın ilk yüzllarına kadar dayanan mahalli prens ve mücadelelerinde aktif rol üstlendiği görülmektedir.

Bayburt, Bayburt Hakkında Bilimesi Gerekenler

Selçuklu zamanında tekrardan restore edilen kalenin üzerinde bu yapıyı tarihleyen 20 tane Arapça yazılı kitabe yer almaktadır. Tarihi boyunca bir çok kez işga edilen kale, en son 1828 yılında Rus Savaşı’nda yerle bir edimiştir. Dış cephesinde mor ve yeşil firuzeden çiniler ile kaplanmış olan kaleye, bu görünümünden dolayı’’Çinimaçin’’ kilisesi ismi verilmiştir. Ancak geçirdiği işgallerden ve doğal olaylardan ötürü günümüzde bu muazzam çinilerden en ufak bir iz bile kalmamıştır.

Aydıntepe Yeraltı Şehri    

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde bulunan antik kent, konumlandığı yerin hemen altında yer alan Aydıntepe Yeraltı Şehri dehliz şeklinde meydana gelmiştir. Resmi kayıtlara göre 1988 yılında yapılan kazı çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedilen yeraltı şehri gün yünüze çıkartılarak Kültür ve Tabiat Varlıları Vakfı tarafından koruma altına alınmıştır. Yeraltı şehri, 1 kilometre uzunlukları bulunan galerilerden meydana gelmiştir.

Bayburt, Bayburt Hakkında Bilimesi Gerekenler

Galeri tavanlarında yer alan konik biçimli gözler havalandırma veya gözetleme kulesi olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Gezilebilir mesafesinin 200 metre olduğu yeraltı şehrinin ne amaçla yapıldığı hala büyük bir sır perdesidir. Yer yüzeyinden 5 metre derinlikte bulunan yeraltı şehri, anakayanın oyularak açılması sonucunda meydana geldiği düşünülmektedir.