7000 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Çorum, medeniyetlerin doğduğu yer olan Anadolu’nun en eski başkentidir. Binlerce sene boyunca Anadolu’da yaşayan bir çok güçlü uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Hitit ve Hatti uygarlıklarının da içerisinde bulunduğu bir çok çağda önemli bir yere sahip olan Çorum, 1800’lü yıllardan bu yana arkeoloji alanınında odak noktasıdır. Hatta dünyanın ilk yazılı anlaşması olarak bilinen Kadeş anlaşmasının kil tabletten yapılmış bir kopyası, Hattuşa kazılarında keşfedilmiştir. Bazı kaynaklarda açık hava müzesi olarak da adlandırılan Çorum, tarihi eserlerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de görenleri büyülemeye devam ediyor.

Çorum, Çorum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gezilecek Yerler

Antik çağlardan günümüze kadar bir çok medeniyetin yerleşim bölgesi olan Çorum’un tarihi M.Ö 4000 – 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Çorum bölgesi içinde bir çok medeniyete ait kalıntılar bulunmaktadır. Dünya çapında tanınan ünlü ören yerlerinin yanı sıra yaylaları da gezip görülmeye değecek kadar güzeldir. Medeniyetlerin başkenti olan Çorum’da insanlık tarihinin en eski eserlerini görebilmeniz mümkündür. Bu yerler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Alacahöyük

Çorum’un 45 kilometre güneyinde yer alan Alacahöyük, Alaca ilçesinin kuzeybatısında bulunmaktadır. Bilim dünyası ile ilk kez 1835 yılında tanıtılmıştır. 1907 – 1935 yılları arasında arkeolojik kazılar yapılmamış olmasına rağmen, ünü arkeoloji alanında hızlı bir şekilde yayılmıştır. İlk milli kazı çalışmaları ise 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile başlatılmıştır.

Çorum, Çorum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yapılan kazı çalışmaları sonucunda Eski Tunç, Kalkolitik, Hitit ve Frig dönemlerini belirten dört kültür katı keşfedilmiştir. Eski Tunç Çağı’na ait Sfenskil Kapı, 13 Kral Mezarı ve Mabet Saray Binası ilk yapılan kazı çalışmalarında ön plana çıkaran kalıntılardan bazılarıdır. Eti Bisküvileri, Ankara Üniversitesi, Hitit Gıda ve Hitit Seramik gibi önemli kuruluşların simgesi haline gelmiş Hitit Güneş Kursu’da Alacaköyük de yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunmuştur.

İskilip Kaya Mezarı 

Bu kaya mezarlığı Çorum’un İskilip merkezinde yer almaktadır. Bu mezarlık 100 metre yükseklikte bulunan bir kaya üzerine yapılmış olup, Osmanlı dönemine aittir. İskilip Kaya Mezarlarının en büyük özelliği, kalenin güney ve güneydoğu tarafında yer alan Roma dönemine ait kaya mezarlarının da yer almasıdır. Güneydoğu cephesşnde bulunan İskilip Kaya Mezarı, iki sütundan oluşan dikdörtgen yapısında bir girişe sahiptir. Yuvarlak olan sütun gövdesi yukarı doğru iniş göstermektedir. Başlıklarda yer alan bileziklere işlenmiş iki tane aslan figürü bulunmaktadır. Üçgen şeklinde yapılmış olan sütun başlıkları içinde ise iki kanatlı aslan figürleri işlenmiştir.

Çorum, Çorum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Murad-i Rabi Ulu Camii

Bu Ulu Camii, Çorum’un Osmancık Caddesi üzerinde yer almaktadır. Ulu Camii tarihi bir yapıt olmasına rağmen uzmanlar Cami’nin yapılış tarihi ile ilgili kesin bilgi verememektedir. Fakat bu Tarihi Cami, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından azad edilen kölesi Hayrettin Hazır tarafından yaptırıldığına dair kaynaklar tespit edilmiştir. Ulu Cami’nin minberinde ağaç işçiliğinin ön planda tutulmuş olması Cami’nin tarihi açıdan Selçuklu Hanedanlığı’nın son zamanlarında yani XIII.yüzyılın sonları ile XIV.yüzlıyın başlarında inşa edilmiş olabileceği tahmin edilmektedir.

Çorum, Çorum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ulaşım Bilgileri

Çorum şehrine havayolu ve karayolu ile ulaşım sağlamanız mümkündür. Şehre en yakın havalimanı 67 kilometre uzaklıktaki Amasya Merzifon Havalimanı’dır. Bu havalimanından otobüsle veya araç kiralayarak ortalama bir saat içerisinde Çorum’a geçebilirsiniz. Otobüsle seyahat edecekler için Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde bir çok otobüs firmasında Çorum seferleri mevcuttur. Ankara – Çorum arası 242 kilometre ile yaklaşık 3 saat, İstanbul – Çorum arası 628 kilometre ile yaklaşık 7 saat ve İzmir – Çorum arası 832 kilometre ile yaklaşık 9,5 saat sürmektedir.