Türk mimarisinin en önemli yapılarından birisi olan saray, Ağrı Dağı’nın eteklerine kuruludur. Ağrı’nın en büyük yerleşkelerinden birisi olan Doğubayazıt’ın 5 km. uzağında yer almaktadır. Sarp bir arazi ve kayaların üzerine kurulan bu sarayın 116 odası bulunurken yapımı oldukça uzun sürmüştür. İstanbul’da yer alan Topkapı Sarayı’ndan sonra yeni dönemde yapılan en ünlü saray olarak gösterilebilmektedir.
İshak Paşa Sarayı Osmanlı Devleti’nin Lale Devri’nden sonra inşa ettiği en büyük yapı olma özelliği taşımaktadır. Mimari açıdan 18. yüzyıldaki Osmanlı mimarisinin izlerini net bir şekilde taşımaktadır. Mimari açıdan olduğu kadar sanat açısından da çok önemli bir saraydır.
İshak Paşa Sarayı Tarihi
Sarayın yapımına 1685 senesinde başlanmıştır. Tamamlanması çok uzun süre alırken farklı insanlar tarafından inşasına devam edilmiştir. Yapıldığı dönemde Çıldır Beylerbeyliği için bey kalesi, külliye ve sarayı olarak inşa edilmiştir. Kaleyi inşa eden kişiler, Çıldır Beylerbeyi İshak Paşa, paşanın oğulları ve sonrasında torunlarıdır.
Yapımına İshak Paşa tarafından başlanmış ancak İshak Paşa vefat ettiği için oğlu ve torunu tarafından devam ettirilmiştir. Yapının inşa edilmesi tam 99 sene sürmüştür. Tam olarak sarayın inşasının tamamlandığı dönemde takvimler 1784 senesini göstermektedir. İnşaat işlemlerinin bu kadar uzun sürmesinde sarayın yapıldığı bölgenin çok büyük önemi bulunmaktadır. Hem ulaşım zorluğu hem de mevsim şartları inşaat işlerini olumsuz bir şekilde etkilemiştir.
İshak Paşa Sarayı Ulaşım
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yer alan kaleye ulaşım için ilk olarak ilçe merkezine gitmek gerekmektedir. İlçe merkezine gitmek için etrafta yer alan havalimanlarından birisine iniş yapıldıktan sonra otobüsler ile geçilebilmektedir. Ağrı, Kars, Erzurum, Van ve Iğdır havalimanlarına indikten sonra ilçeye geçiş sağlanabilmektedir.
İlçeye giderken karayolunu tercih etmek insanların tek seçeneğidir. İlçeye ulaşım sağladıktan sonra saraya gitmek için minibüslerin ya da taksilerin kullanılması gerekmektedir. İlçe merkezi ile saray arası yalnızca 5 km. olduğundan yürüyerek giden kişi sayısı da oldukça fazladır. İnsanlar kışın zorlu şartları etkilemiyorsa saraya yürüyerek varabilmektedir.
İshak Paşa Sarayına En Yakın Otel
Saraya giderek tüm mimarisini incelemek ve hikâyesini daha ayrıntılı bir biçimde dinlemek isteyen kişilerin konaklamak için Doğubayazıt içerinde yer alan otelleri tercih etmesi gerekmektedir. Otellerin fiyatları her zaman çok uygun seviyelerde olmaktadır. Yılın her mevsiminde otellerde boş yer bulmak mümkün olur. Rahatlıkla telefon ile rezervasyon işlemleri tamamlanırken sonrasında otelde konaklamaya başlanabilmektedir.
- Hotel Ararat
- Doğuş Hotel
- Star Apart Hotel
- Hotel Nuh
- Tehran Butik Hotel
- İsfahan Hotel
- Grand Derya Otel
- Hotel Ortadoğu
- Simer Hotel
- Golden Hill Hotel
- Grand Ağa Hotel
İshak Paşa Sarayına En Yakın Restoran
Ağrı’ya gelen ve bölgenin en önemli eserlerini incelemeye başlayan kişilerin karınlarını en iyi şekilde doyurabilmesi için hizmet veren restoranlar yer almaktadır. Günün büyük bir kısmında açık olan bu restoranlarda lezzet konusunda hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Sarayı gezmeye gelen kişiler ilçede yer alan restoranlarda çok yüksek seviyede hesaplar ödemeden rahatlıkla karınlarını doyurabilmektedir.
- Ergül’ün Mutfağı
- Asmalı Konak
- Beyazit Restoran
- Saray Harman Kebap
- Tad Restoran
- Şark Sofrası
- Evin Restoran
- Derya Restoran
- Doğuş Restoran
- Ararat Restoran