Dünyanın en büyük şehirlerinden birisi olan İstanbul, Fatih Sultan Mehmet’in fethinden sonra yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış her bir köşesinde tarihi yapıtlar bulunan bir şehirdir. İstanbul’da gezilecek yerler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse.

İstanbul, İstanbul Gezi Rehberi

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı Yıldırım Beyazıt tarafından 14. yy’da inşa ettirilmiştir. Avrupa yakasında yer alan Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı, boğazın en dar kesiminde bulunmaktadır.  Önceden ufak bir balıkçı kasabası olan Anadolu Hisarının kenti, şimdilerde renkli tarihi evleri ile dikkat çekmektedir. Anadolu Hisarının yapılış sebebi, Yıldırım Beyazıt’ın İstanbul’u kuşatmak istemesiydi. Osmanlı Devleti Ankara Meydan Muharebesine mağlup olup, Yıldırım Beyazıt’ta esir alınınca İstanbul’un Fethi o dönemde imkansız hale geldi.

İstanbul, İstanbul Gezi Rehberi

1385 yılında Fatih Sultan Mehmet’in büyük babası Yıldırım Beyazıt tarafından döneminde yaptırılan hisarın merkezi yapısı dikdörtgen şeklinde bir kuleyi oluşturmaktadır. Fatih Sultan Mehmet Rumeli Hisarının yapımı esnasında Anadolu Hisarının da bakımını yaptırmıştır. Rumeli Hisarı ve Anadolu Hisarı Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u İşgali sırasında boğazın kontrolünü sağlamıştır. Bizanslılara gönderilen yardım gemileri bu hisarlar sayesinde engellenerek Bizans İmparatorluğunu zor duruma düşürmüştür. Anadolu Hisarının bulunduğu alan Rumeli Hisarının bulunduğu alana göre daha küçüktür.

Anadolu Kavlağı

Anadolu Kavlağı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan küçük bir balıkçı kasabasıdır. Bir hafta sonunuzu şehrin karmaşasından ve gürültüsünde uzak geçirmek istiyorsanız Anadolu Kavağını mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Özellikle hafta sonları turist akınına uğrayan Anadolu Kavlağı, sahil şeridinde bulunan balıkçı tekneleri, boğaz manzaralı evleri ve yemyeşil tepeleri ile huzurlu bir ortam sunuyor.

İstanbul, İstanbul Gezi Rehberi

Bakırköy

İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan ve en kalabalık semtleri arasında yer alan Bakırköy’ün tarihi, Roma İmparatorlu dönemine kadar uzanmaktadır. Roma İmparatoru Konstantin, Constantinepolis şehrini kurarken Bakırköy kesimini Marmara denizi kıyısına yakın konumu ile yazlık ve sayfiye yeri olarak düşünmüş. Roma İmparatorluğu döneminde Bakırköy’ün adı Hebdomon olarak geçiyormuş. Bizans İmparatorluğu döneminde de oldukça önemli bir yerleşim bölgesi olan Bakırköy yıllar içerisinde Jeptimun, Makrohori, Makriköy isimlerinide kullanmıştır. Şimdiki Bakırköy ismini ise 1925 yılında almıştır.

İstanbul, İstanbul Gezi Rehberi

Bebek

Bebek’de daha çok sahil kıyısında gezilecek yerler mevcuttur. Bebek sahilinden İstanbul manzarasını izlemek isteyen bir çok insan genellikle hafta sonlarında yürüyüş yapmak ve boğazın temiz havasını koklamak için buraya gelmektedir. İstanbul’da yaşayan yabancı uyruklu insanlarında sık uğradığı bir yer olan Bebek’de ünlü bir çok cafe ve restourant da mevcuttur.

İstanbul, İstanbul Gezi Rehberi

Beşiktaş

Beşiktaş, Avrupa Yakasının ve boğaz kesimin en sevilen semtlerindendir. Beşiktaş ismini Barbaros Hayrettin Paşanın gemilerini kıyıya yanaştırdığında onları bağlamak için yaptırdığı 5 sütun taştan almış ve zamanla ismi Beştaş’dan Beşiktaş’a dönüşmüştür. Hayrettin Paşa, Osmanlı Devletinin donanmasını Beşiktaş sahiline demirlermiş. Ayrıca bu bölgede konaklamak için yalısı bile varmış. Beşiktaş’da ki Barbaros Hayrettin Paşa heykeli Zühtü Müridoğlu tarafından yapılmıştır. 19.yy sıralarında denizin karaya doğru ilerlediği bir koy bulunmaktaymış. Daha sonra bu koy doldurularak Dolmabahçe ismini almış.

İstanbul, İstanbul Gezi Rehberi

Beykoz-Yuşa Tepesi  

Beykoz İstanbul şehrinin Anadolu yakasında yer alan çok güzel bir semttir. İstanbul’un kuzey kesiminde yer alan Beykoz’da Beykoz korosunun yanında, ilk çağladan günümüze kadar kutsal bir mekan olarak kabul edilen Yuşa Tepesini ziyaret etmeniz mümkün. Hz. Musa zamanında yaşadığına inanılan Hz.Yuşa’nın Beykoz’da 17m uzunluğunda bir türbesi bulunmaktadır. Yuşa tepesine çıkıp İstanbul Boğazının muhteşem manzarasını seyretmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.

İstanbul, İstanbul Gezi Rehberi

Tabi İstanbul tarihi ve gezilecek yerlerini ne yazarak nede anlatarak bitirebiliriz. İstanbul gezi rehberimde dünya genelinde fazla bilinen semtler ve tarihi mekanlardan bahsetmeye çalıştım. Herkese iyi eğlenceler dilerim.