Tarihinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş’ın geçmişi Paleolitik çağlara kadar dayanmaktadır. Şehirde varlığını ilk sürdürmüş medeniyetin Hititler olduğu tahmin edilmektedir. Hitiler ile başlayan medeniyet yerleşimi günümüze kadar Pers, Roma, Makedonya, Asur, Med, Danişment, Selçuklu, Bizans, Haçlı, Dulkadir, Osmanlı gibi bir çok medeniyeti bünyesinde barındırmıştır. TBMM’in 7 Şubat 1973 yılında almış olduğu karar ile şehrin adı Kahramanmaraş olmuştur. Şehir 6.yüzyıla kadar Hristiyanların himayesi altındayken, sonrasında Arap akınları vesilesi ile Müslümanlık ile tanışmıştır. Geçen yıllar içerisinde dönem dönem Müslüman ve Hristiyan hükmü altına girmiş olmasından dolayı şehirde her iki medeniyetinde izlerine rastlamak mümkün.

Kahramanmaraş, Kahramanmaraş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler Hakkında

Kahramanmaraş şehri, doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile keşfedilmeye hazır muhteşem bir şehirdir. İklimsel değişkenliğinden dolayı doğası, tarihi yapıları ile mimari çeşitliliği ve dini konumu ile mutlaka gezip görülmesi gereken bir şehirdir. Bütün bunların yanı sıra yöresel tatlarıyla bir Kahramanmaraş gezisi için iştah kabartan sebeplerin başında geliyor.

Taş Köprü

Kahramanmaraş – Kayseri yolunun üzerinde bulunan köprü, şehir merkezine 11 kilometre mesafede yer almaktadır. Ceyhan Nehri üzerinde bulunduğundan dolayı adı Ceyhan Köprüsü olarak da anılmaktadır. Bilinen en eksi kanıtlara göre Dulkadiroğulları Beyliğinin son dönemlerinde, 1563 yılında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Yığma moloz taşlar ile örülen köprü zaman içerisinde bazı tadilatlar görmüş olsa da genel anlamda günümüze kadar ulaşmayı başarmış nadir köprüler içerisindedir.

Kahramanmaraş, Kahramanmaraş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şehirdeki bir çok köprü baraj sularının altında kalmış olsa da, Taş Köprü sular altında kalmamayı başarmıştır. Asimetrik bir yapısı olan köprünün 6 adet kemer gözü bulunmaktadır. 158 metre uzunluğunda olan köprünün en yüksek noktası 18 metre olup genişliği 5 metreye yakındır. Köprünün bir noktası en yüksek bölümü olup, bu noktadan her iki tarafa da eğimli olarak inmektedir. Köprünün en yüksek noktası tam orta bölümü olmadığı için asimetrik bir mimari yapı olarak adlandırılır.

Germenica Antik Kenti

Kahramanmaraş şehrinin 2-3 mahalle altında büyük bir tarih yatmaktadır. Şehri halkı zamanında burada bulunan tarihin bilincinde olmadan gecekondulaşmayı başlatmış, ilerleyen zamanlarda imar affı sistemi ile bölge kamusal alan statüsünde çıkarak mülkleşmeye başlamış. İlerleyen zamanlarda gecekonduların altında bulunan nadir ve eşsiz mozaikler ile yetkililer bölgenin tarihi önemini daha iyi anlamışlardır. Bu keşiften sonra bölgenin tekrar kamulaşması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. MS. 300-400’lü zamanlardan kalma Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait kalıntılardan bir araya gelen ve büyük kısmının yerin altında olması büyük merak uyandırmaktadır.

Kahramanmaraş, Kahramanmaraş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Geleneksel Maraş Konakları

Kahramanmaraş şehrindeki tarihi konaklar sivil mimarinin en güzel örneklerinden birisidir. Konakların en çok enikli kapıları dikkat çekmektedir. Bu tabir iç içe geçmiş iki kapı anlamına gelir. birbirinden farkı, boyutlardaki iki kapının küçük olanı insanlar için olup büyük olan kapının kullanım amacıda binek hayvanların giriş çıkış yapabilmesi içindir. Bu kapılar vasıtası ile geniş avlulara giriş yapılır. Avluların içinde büyük havuzlar bulunmaktadır. Bu havuzlar evin genel ihtiyaçlarında kullanılması için yapılmıştır.

Kahramanmaraş, Kahramanmaraş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Avluların örme duvarları çok yüksektir ve içinde süslemeli çeşmeler yer almaktadır. Bu konaklar genel olarak 2 kattan oluşmaktadır. Genellikle alt kat odunluk, ahır, samanlık ve ardiye gibi bölümlerden oluşmaktadır. Bunların yanı sıra alt katta birde gizli bölüm yer almaktadır. Bu belirtilen gizli bölüm normalde mahzen olarak kullanılmaktadır. Bu gizli bölüme gerekirse konak halkına sığınak olarak da hizmet verebilmesi amacı ile dizayn edilmiştir. Üst kata çıkıldığında ise karşınıza ortak bir alan çıkmak da ve bu alandan konağın diğer odalarına giriş yapılmaktadır.