Tarihi M.Ö 6.yüzyıla kadar dayanan, kültürü ve zengin doğası ile ön plana çıkan Kırklareli şehri, Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara Bölgesinde yer almaktadır. Tarihi belgelerde Kırk Kilise olarak geçen şehrin ismi, 1924 yılında dönemin Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Umay’ın meclise sunduğu yönerge ile Kırıklareli olarak değiştirilmiştir. Şehir, içerisinde bulunduğu 8 ilçesi ve 173 köyünün yanında 6.550 kilometrekare bir alana sahip olup 343.723 kişilik nüfusu barındırır. Binlerce yıllık geçmişi boyunca Makedonlar, Persler, Traklar ve Romalılar gibi bir çok medeniyetin hükmünde kalan Kırklareli’nde bir çok tarihi kiliseler, mağaralar, çeşmeler ve manastırlar bulunmaktadır.

Kırklareli, Kırklareli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Görkemli tarihi yapıları ve doğudaki Karadeniz şeridinde yer alan plajları sayesinde yılın bir çok ayında turist çekmeyi başarmaktadır. Ancak en büyük yoğunluğun olduğu zaman Mayıs, Haziran ve Eylül aylarında düzenlenen meşhur yağlı güreş festivallerinde yaşanmaktadır. İstanbul’dan 213 kilometre uzaklıkta olan Kırklareli’ne 3 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. Kırklareli Tren Garı, şehri merkezinde bulunan en eski yapıtlardan birisidir. Geçmişe tanıklık eden bu gar, eski zamanlarındaki gibi hareketli olmasa da kentin tarihi hakkında kulaklarımıza birçok şey fısıldamaktadır. Kırklareli Müzesi’de etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiği kültür miraslarından birisidir. Kırklareli’nin kuşatılması sırasında günümüz ismi ile Kırklar Tepesi olarak bilinen yerde kırk akıncı şehir olur. Bu şehitlerin anısına 1960 yılında bir anıt dikilerek Kırkşehitler Anıtı adı verilir.

Kırklareli Gezilecek Yerler Hakkında   

Bulunduğu yer itibari ile yüzyıllar boyunca hem doğu hemde batı kültürünün içerisinde bulunmuş olan Kırklareli şehrinde oldukça fazla tarihi yapı bulunmaktadır. Tarihi tümüsüler, höyükler, camiler, dolmenler,hamamlar, antik tiyatrolar, çeşmeler, mezarlıklar, kaleler ve anıtlar gibi turistlerin sık uğradığı onlarca yer bulunmaktadır. Bir kısmı şehir merkezinde, bir kısmı ise şehir dışında yer aldığından, Kırıklareli’ni bir gün içerisinde gezmeniz mümkün değildir. Başlıca bazı yapıtlardan bahsedecek olursak;

Hızırbey Camii

Şehrin tam merkezinde bulunan Hızırbey Caminin bir başka adı da Büyük Camidir. 1383 yılında Köse Milahzade Hızırbey tarafından yaptırılmış cami, bazı önemli belgelerde Avrupa’nın en eski camisi olarak belirtilmektedir. Duvarlarının dış cephesi, kubbe kasnağı ve minaresindeki muhteşem kaplamaları ile göz kamaştırmaktadır. Cemaat kısmı ve avlu duvarları sonradan eklenen caminin minaresi kesme taştan yapılmış olup tek şerefelidir. Yaşadığı deprem sonrasında büyük hasar alan cami, Aydoslu Hacı Yusuf Paşa tarafından 1824 yılından tekrardan onarılmıştır.

Kırklareli, Kırklareli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadı Camii

Şehri merkezindeki Ahmet Mithat İlkokulu’nun hemen karşısında bulunan ve 1577 yılında Emin Ali Çelebi tarafından cami kare planlı olarak inşa edilmiştir. Eskiden yakınlarında bulunan mahkeme yerinden dolayı Kadı cami denilen yapı, bazı belgelerde Emin Ali Çelebi Cami olarak da belirtilmektedir. Mimari açısından bakıldığında, alt sıralardaki pencerelerin söveleri ve mihrabı muazzam bir işçilikle köfeki taşından yapılmıştır. Günümüzde hala ibadet yapılabilen caminin mihrabı mermer işlemelidir.

Kırklareli, Kırklareli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Babaeksi Köprüsü

Lüleburgaz’ın çıkışında yer alan Babaeski Köprüsü 4. Murat tarafından 1633 yılında yaptırılmıştır. Muazzam kesme taş kaplı bir köprü olan yapının nehir taştığında zarar görmemesi için kemer aralarında büyükçe delikler yer almaktadır. Nöbet hücreleri taş işlemeleri ile yapılmıştır. Osmanlı ordularının İstanbul’dan Rumeli’ye yaptıkları seferlerde yolculuğun en önemli geçiş noktalarından birisi olduğundan tarih de ki yeri çok önemlidir.

Kırklareli, Kırklareli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kırklareli Ulaşım 

Şehre demiryolu, karayolu ve havayolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Karayolu ile gelecekler için Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerden hemen hemen her gün otobüs seferleri düzenlenmektedir. Otogara ulaşıldıktan sonra bütün ilçelere sefer yapan minibüsleri bulmanız hiçte zor değildir. Şehre tren ile ulaşım sağlamak istiyorsanız eğer ulaşım, İstanbul – Edine demiryolu hatlarıyla yapılmaktadır.