Samsun, Orta Karadeniz Bölgesinin en yoğun bölgesi olarak bilinmektedir. Türkiye genelinde ise en kalabalık 16. şehir konumunda bulunmaktadır. İçerisinde 17 ilçesi bulunan Samsun şehrinin Osmanlı İmparatorluğu zamanında Kanuni Esasi bünyesi içerisinde batılılaşma ayaklanmasından meydana gelmiştir. Şehrin ilk isminin Aminos olduğu söylenmektedir. Bu isim şehre Palaskçadan gelmektedir. Şehrin tarihi geçmişine bakacak olursak, bu bölgede yaşamını sürdüren ilk insanların Gaşkalar olduğu, yapılan arkeolojik kazılar sonucunda meydana çıkmıştır. Şehirde yaşayan diğer insanlar da birleşerek Met Irmağı kenarına bir şehir kurulmuştur. Sonrasında şehir Hitit himayesi altına girerek Hitit şehri olmuştur. Daha sonra bu hükümdarlık M.Ö 2000 yılında Frigler tarafından yerle bir edilmiştir.

Samsun, Samsun Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Samsun’da Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesinin en güzel turistlik mekanlarından birisi olan Samsun’un geçmişi çok eski çağlara kadar dayanmasının yanı sıra çok önemli kültürel yapılara da sahiptir. Zenginleşmiş kültürel yapısıyla beraber inci gibi parlayan sahili de içinde bulunduran Samsun, hem kültürel hem de tarihi açıdan sizleri keşif yapma zorlayacak bir kent. Karadeniz’in başkenti olarak gösterilen Samsun’un Cumhuriyet Tarihi bakımından da çok büyük önemi olduğu için Türkiye’nin ayrıca mutlaka gezip görülmesi gereken seyahat noktalarından birisidir. Şehirde gezip görülecek yerlerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Samsun Atatürk Anıtı

Samsun Atatürk Anıtı, şehrin en değerli simgesi olarak gösterilmektedir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı noktada yer alan Atatürk parkı içerisine inşa edilmiştir. Milli Mücadelenin başlamasında önemli bir role sahip olan şehir anısına yapılan anıtın her bir çevresinde Milli Mücadele ruhunu taşıyan figürler yer almaktadır. Samsun halkının arasında para toplayarak yaptırmış olduğu bu Atatürk Anıt, 8,85 metre yüksekliğinde oldukça heybetli bir heykeldir. Anıtın inşa edildiği zamanlarda bilinen Türk heykeltıraş olmamasından dolayı Avusturya’lı Heykeltıraş Heinrich Krippel’e yaptırılmıştır. Anıtın ön kısmında yer alan bronz plaka üzerinde ‘’Vatanda Milli Mücadeleye Başlamak için Gazi 19 Mayıs 1335-1919 Tarihinde Samsun’a Çıktı.’’ yazmaktadır. Arka bölümünde yer alan bronz plakada ise ‘’Bu Heykel Samsun Vilayet Halkı Tarafından 29 Birinci Teşrin 1931 Tarihinde Dikildi.’’ yazısı yer almaktadır.

Samsun, Samsun Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amisos Tepesi

Amisos Tepesi, Samsun şehir merkezine 4 kilometre mesafede yer almaktadır. Tepe şehrin ilk yerleşim bölgesi olmasının yanında bütün ziyaretçileri tarafından aşırı ilgi görmektedir. Baruthane olarak da tanınan bu yere hem yerli hem yabancı yüzlerce ziyaretçi gelmektedir. Amisos Tepesine teleferik ile çıkmak zorunda olduğunuzda yolculuğunuz sırasında Samsun şehrinin muhteşem manzarasını kuş bakışı izleme şansına da sahip olacaksınız. Sizler için güzel bir deneyim olacak olan Amisos Tepesi yolculuğundaki teleferik gezisi, mükemmel fotoğraf kareleri yakalamanızı sağlayabilir. Bir yandan denizin ayaklarınızın altında olması, bir yandan da tabiatın cezbedici güzelliği sizleri adeta büyüleyecek. Samsun şehrini bütün azameti ile ayaklarınızın altına serecek olan Amisos Tepesini ziyaret etmeden Samsun’dan ayrılmamanızı tavsiye ederim.

Samsun, Samsun Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bandırma Vapuru Müzesi

2003 yılında hakla açılan müzenin yapımı 3 yıl sürmüştür. Gemi içine kurulmuş olan Bandırma Vapuru Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma’dan Samsun’a yolculuk yaptığı gemiyi temsil etmek amaçlı yapılmıştır. Bu gemi Atatürk ve silah arkadaşlarını taşıyan vapurun tıpa tıp aynısı olarak dizayn edilmiştir. Orijinal gemi bakacak olursak, 1925 yılında parçalanmıştır. Geminin içinde Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumundan yapılmış olan heykellerinin yer aldığı bir salon, kaptan köşkü ve diğer başka bölümler yer almaktadır. Ayrıca Ulu Önderin el yazısı yazılmış olan birkaç yazışma metnini de bu müzede görebilme şansınız vardır. Müze, kent merkezindeki Doğu Park sahilinde demir atmış bir vaziyette misafirlerini ağırlamaktadır.

Samsun, Samsun Hakkında Bilinmesi Gerekenler