Tokat bir Karadeniz ili olmasına rağmen bazı ilçeleri İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Son nüfus sayımı verilerine göre yaklaşık 118,738 kişilik nüfusu bulunan şehrin güneyinde Sivas, kuzeydoğu kesiminde Ordu, batı kesiminde Amasya, kuzey kesiminde ise Samsun şehirleri yer almaktadır. Tokat şehrinin büyük bir kısmı Karadeniz Bölgesinde yer aldığından şehirde Karadeniz iklimi daha hakimdir.

Tokat, Tokat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köklü bir tarihi bulunan Tokat şehri, Sobaro, Komano ve Kacun isimleri ile bilinen Toygarcılar tarafından kurulduğu ön görülmektedir. Aynı zamanda Kimmerlinler, Persler, Asurlar, Hititler ve Makedonyalıların hüküm sürdüğü bir coğrafi bölgede yer almaktadır. Türkiye’nin en çok türbesi bulunan şehirleri arasındadır. Son olarak Türkiye’nin en değerli akarsularından birisi olarak gösterilen Yeşilırmak da Tokat şehrinin içinde geçmektedir.

Tokat’da Gezilecek Yerler

Tokat’ın en eski adı Antik Bizans döneminden kalan Komano’dur. Sonrasında ise Evdoksia ve Dokia isimleriyle anılmaya devam eden şehir Arapların iktidarı altına girince Dokat ismi ile bilinmeye başlamış ve Moğol, Selçuk, İran ve Yıldırım Beyazıt’ın hükmü altına girdikçe Dar-ün Nusret, Somaru, Kah-Cun ve Dar-ün Nasr isimlerini almış ve son olarak Osmanlı hükümdarlığı altına giren şehir Tokat adını almıştır. Bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Tokat şehri tarihi değerleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Tokat şehri tarihi değerlerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmayı başarmaktadır. Doğal güzellikleri arasında Kaz Gölü, Sulusaray Kaplıcaları, Ballıca Mağarası, Tufan Tepe ve Almus Baraj Gölü ile tarihi değerleri arasında yer alan Zile Kalesi, Sulusaray Antik Kenti, Mahperi Hatun Kervansarayı ve Sulusokak Çarşısı gezip görülmesi gereken önemli yerler arasında yer almaktadır. Gezip görülecek bazı yerler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Tokat, Tokat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ballıca Mağarası

Oluşumu tahmini olarak 3.5 milyon yıl süren Ballıca Mağarası, dünyanın 8. harikası olarak adlandırılmaktadır. Tokat’ın merkezine 28 kilometre mesafede bulunan Ballıca Köyünde yer alan mağara, Türkiye’de başka eşi benzeri olmayan dikitleri ve sarkıtları bulunmaktadır. Mağara içinde çöküntüler sonucunda meydana gelmiş büyük salonlar ve bu salonları birbirine bağlayan tünellerden oluşmaktadır. Yarasalı salon ve sonrasındaki salonlarda çökmüş blokları kaplayan Guano’lar olduğundan taban belirgin değildir.

Tokat, Tokat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sulusaray Antik Kenti

Tokat şehir merkezine 69 kilometre mesafede bulunan ve Sulusaray ilçesinde yer alan bu antik kent, Roma zamanından kalmıştır. Şehrin tarihi ile ilgili yazılmış olan kitaba göre şehir, yerel halkı ve ileri gelenleri ile birlikte tam şehir merkezine kurulmuştur. Geçmiş dönemde Prens Charles’ın da ziyarette bulunduğu bu antik kent, günümüzde açık hava müzesi olarak kullanılmakta ve sayısız yerli yabancı turistin ilgisini çekmektedir. Kuruluşu kesin bilgilere dayanmayan Sebastapolis Antik Kentinin bazı bilgilere göre M.Ö 1.yüzyılda yapıldığı ifade edilmektedir. Roma İmparatoru Trajan zamanında Plemoniacus ve Pontus Galatius eyaletlerinden ayrılıp Cappadocia eyaletine bağlanan antik kentin, yaklaşık 2.000 yıl önce içindeki termal kaynaklar sebebi ile Karadeniz’in en büyük 5 şehri arasında yer aldığı ön görülmektedir.

Tokat, Tokat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sulusokak Çarşısı

Sulusokak şehrinin en eski yerleşim bölgesidir. Bununla beraber her bir köşesinde tarihi eserler yer almaktadır. Ulu Cami, Sultan Hamamı, Ali Paşa Cami, Tokat Müzesi, Sık Dişini Helası, Paşa Hamamı ve Takyeciler Cami gibi çok kıymetli tarihi yapıtlar bu bölgede yer almaktadır. Tokat şehrinin tarihi ticaret merkezini yansıtan Sulusokak ve onunla bütünleşmiş olan konutları, Tokat’da yaşamını sürdürmüş bütün medeniyetlerin izlerini hala üzerinde taşımaktadır. Sulusokak Çarşısı Tokat Valilik binasına yürüme mesafesi kadar uzaklıktadır. Şehir içinden ulaşım sağlayan otobüsler ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir.