Hepinizin bildiği gibi Varşova şehri 2. Dünya Savaşı zamanında tamamen yok olmuş olup savaştan sonra Berlin şehri ile birlikte küllerinden yeniden doğan bir şehirdir. Almanlar geri çekilirken tabiri caizse taş üstünde taş bırakmadan tüm şehri harabeye çevirmişler. Savaş bittikten sonra günümüze kadar geçen süreçte şehrin her bölgesine büyük plazalar inşa edilmiş ve yapılmaya da devam etmektedir. Şehir bu özelliği ile bana Rotterdam’ı hatırlatmıştı. Zaten Avrupa’da bu kadar yüksek binaların bulunduğu başka bir şehir de yok sanırım.

Varşova şehri için 2. Dünya Savaşın esnasında tamamen harabeye döndü demiştik. Fakan bu zamana kadar 1600 – 1945 yılları içerisinde bağımsızlıklarını kazanabilmek için 43 kez dışarıda ve içeride savaşmaya devam etmişler. Bu da yaklaşık 8 yılda bir savaşa katıldıkları anlamına gelmektedir. Bunun için 19. Yüzyıl zamanlarında Varşova insanlarının hayatta kalma ortalaması 30 civarındaymış. Yani günümüzde insanlar nasıl yaklaşık 80 yaşına kadar yaşıyor ise, Varşova tarihinde birçok insan yalnızca 30 yaşına kadar hayatta kalabiliyormuş.

Varşova Gezilecek Yerler

Varşova, bir anakent şehri olduğundan dolayı gezilecek yerler arasındaki uzaklık dereceleri oldukça fazla. Bu nedenden dolayı Avrupa şehirlerinde alışkanlık haline getirdiğimiz gibi göre göre, adım, adım dolaşmak biraz daha zor görünüyor. Ben genellikle yürümeyi tercih etmiştim ve çok yorulmuştum. Ne şekilde bir gezi planı yapacağınız tamamen size almış.

Öncelikle Varşova şehrinin birçok yerinden çoğunluk olarak 2. Dünya Savaşı’nda yaşamını yitirenleri onurlandırmak ve o anları hafızalardan silmemek adına inşa edilmiş olan birçok anıt bulunmaktadır. Elbette hepsinin bir hikâyesi, bir anısı ve bir nedeni var. Bu anıtlar turistik bir şey olmadıkları için her birini anlatma gereksinimi duymuyorum. Yanlış hatırlamıyorsam şehrin genelinde 100’e yakın anıt yer almaktadır. Aynı şekilde yine şehirde 100’den fazla kilise de yer aldığı için bu kiliselerden de bahsetmeme gerek olmadığını düşünüyorum.

Varşova, Varşova, Polonya

Gezilmeye değecek başka yerlere bakacak olursak;

  • Fryderyk Chopin Museum
  • Copernicus Science Centre
  • Vistula River
  • Old Town
  • Palace of Culture and Science
  • Warsaw Uprising Museum

Varşova’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Varşova’ya pek çok havayolu firmasında direk uçuş bulabilme imkânınız vardır. Uçuşunuz 2,5 saat sürmektedir. Varşova şehrinde 5’den fazla havalimanı yer almaktadır. Ancak Türkiye’den direk uçuşlar sadece Warsaw Chopin Havaalanı’na gerçekleştirilmektedir. Biletinizi erken aldığınız takdirde toplamda gidiş dönüş 1000 TL’ye bilet bulabilme imkânınız vardır.

Chopin havalimanından şehir merkezine taksi ile 20 dakikada 10 Euro karşılığında geçebilirsiniz. Bunun yanında daha uygun olan otobüs seferlerinizde kullanabilmeniz mümkündür. Havalimanı ve şehir merkezi arası direk ulaşım sağlayan 175 ve 188 numaralı otobüslerimde tercih edebilir, her ikimside 25 dakikalık bir sürede şehir merkezine gidebilmektedir. Son tercih olarak S2 adındaki yeraltı treni/tren hattını kullanarak şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Tren ve otobüsler için bilet fiyatları 1 Euro / 4,4 zloti’dir.

Varşova, Varşova, Polonya

Varşova Oteller

Varşova şehri konaklama bakımından birçok seçeneğe sahip bir şehirdir. Avrupa’nın kültür merkezlerinden birisi olmasından dolayı merkezi lokasyonu, çarpıcı tarihi ve Euro alanındaki diğer ülkelere nazaran ucuz para birimi olan uğrak bir şehirdir.

Otel fiyatlarına göz atacak olursak 5 yıldızlı oteller genellikle merkezde yer almakta ve gecelik fiyatları iki kişi 600 TL’den başlamakta, 3 ve 4 yıldızlı otellere bakacak olursak iki kişi için yaklaşık 300-400 TL arası tutmaktadır. Eğer Hostelleri tercih ederseniz çok uygun fiyatlara yatakhanelerde konaklamanız mümkündür. Bu Hostellerin gecelik fiyatlar ise 20 TL’ye kadar inebilmektedir.