Zonguldak, Karadeniz’in kıyı şeridinde yer almaktadır. Batı Karadeniz’in önemli şehirlerinden birisi olan Zonguldak’ın batıdan ve kuzeyden Karadeniz’e kıyıları bulunmaktadır. Türkiye’nin Karadeniz ülkeleri ile arasındaki deniz ticaretine açılan kapı olmasından dolayı oldukça önemli bir liman kenti konumundadır.

Zonguldak, Zonguldak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

Zonguldak şehrinin tarihi milattan öncelerine kadar dayanmaktadır. Bu geçmişi sebebi ile üzerinde tarihin her döneminden izleri bulunmaktadır. Bu sebeple şehir tarihi zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri, plajları, gölleri ve tadına doyamayacağınız yeşillikleri ile misafirlerine bir çok farklı tatil seçeneği sunmaktadır. Zonguldak, geçmişten günümüze kadar her zaman Anadolu topraklarının Karadeniz’e açılan liman kapısı olmuştur.  Zonguldak’ta ki gezilecek yerler hakkında kısaca bahsedecek olursak.

Halil Paşa Konağı (Ereğli Müzesi)

Halil Paşa konağı olarak Ereğli Müzesi, 2. Abdülhamit zamanında sancakbeyi olarak görev yapan Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından 1870 yılında yaptırılmıştır. Eski bir kilisenin temelleri üzerine yapılan konak bir dönem ortaokul ve lise olarak kullanılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından 1989 yılında devralınan konak, restore ve tadilat işlemlerinin ardından 1998 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Bu muhteşem konak bahçesine ayak basar basmaz ziyaretçilerini etkilemeye başlamaktadır. Osmanlı, Roma, Bizans ve Grekler’e ait mezar stelleir ve sütun başlarının yer aldığı bahçe oldukça ilgi çekicidir. Bölgedeki arkeolojik kazılar ve incelemeler sonucunda keşfedilen eserler ise müzenin zemin katında sergilenmektedir.

Zonguldak, Zonguldak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tieion Antik Kenti ve Filyos Kalesi

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı olan Filyos beldesi, antik geçmişi ile tanınmaktadır. Filyos Çayının hemen ağzında bulunan Tieion Antik Kenti bölgenin tarihi geçmişini yansıtmaktadır. Geçmişte, Tius, Tium, Tieion, Tieium, Tion ve Tios isimleriyle de anılan Filyos Antik Kent’i, Tios ismindeki bir rahibin öncülüğündeki Milotos kolonisi tarafından kurulmuştur. Filyos Antik Kentinin aynı zamanda Pergamon Krallığının kurucusu olan Attalos’un oğlu Filetairos’un doğduğu yer olduğu düşünülmektedir.

Zonguldak, Zonguldak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Roma İmparatorluğu tarafından M.Ö 70 yılında yıkılan kent sonrasında tekrardan yapılıp Bizans dönemine kadar balıkçı ve ticaret şehri olarak kullanılmıştır. M.S 5.yüzyıl boyunca önemli bir dini merkez olan Filyos, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında ise sıradan bir balıkçı köyü olarak görülmüştür.

Kozlu Ilıksı Kaplıcası

Türkiye, jeotermal kaynaklar bakımından önemli bir yere sahiptir. Bulunduğumuz coğrafyanın sağlamış olduğu avantajlar ile termal kaynaklar bakımından Türkiye, Avrupa’da birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde 1500’den fazla termal kaynak yer almaktadır. İçerisinde yüksek mineral barındırdıklarından bu kaynakların tedavi edici özellikleri bulunmaktadır. Kozlu Beldesine bağlı olan Aşağıçayır köyündeki Ilıksu Kaplıcaları’da bu önemli kaynaklar arasında yer almaktadır. Su sıcaklığı 27 derece olan kaplıcanın suyu içildiğinde mide, karaciğer ve bağırsak üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Suyun içine girildiğinde ise içerisinde barındırdığı radyoaktif etkenlerden dolayı vücut ağrısı gibi sendromlar da tedavi edici özellikleri bulunmaktadır.

Zonguldak, Zonguldak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Zonguldak Ulaşım Bilgileri

İzmir’e 664 kilometre, İstanbul’a 331 kilometre ve Ankara’ya 275 kilometre mesafede yer alan Zonguldak şehrine kara, deniz ve demiryolu seçenekleri ile ulaşım sağlamanız mümkündür. Zonguldak’a komşu illerinden ulaşım sağlamak isteyenler için karayolu mesafelerine bakacak olursak; Bolu’ya 82 kilometre, Bartın’a 50 kilometre, Düzce’ye 86 kilometre, Karabük’e 75 kilometre, Sakarya’ya 139 kilometre ve Kastamonu’ya 166 kilometre mesafede yer almaktadır. Zonguldak şehrine karayolundan gelmek isteyenler için Türkiye’nin neredeyse her yerinden düzenli otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bu seferler ile Zonguldak şehrine ulaşım sağlayabilirsiniz. Zonguldak otobüs terminali şehir merkezine bir kilometre mesafede yer almaktadır. Terminale vardıktan sonra belediye otobüsleri, taksi,dolmuş gibi vasıtalar aracılığı ile şehir merkezine geçebilirsiniz. Demiryolu kullanacaklar için ise Zonguldak’a Ankara ve Karabük’ten demiryolu seferleri düzenlenmektedir.