Osmaniye ilinin Toprakkale ilçesinin Kışla Mahallesinde bulunan Toprakkale Kalesi, aynı zamanda Adana ve İskenderun yollarının tam olarak kesişim noktasında yer alır. M.Ö. 2000’li yıllara dayanan tarihi ile şehir için önemli bir konumda yer alan kale, ihtişamlı ve gösterişli bir mimari yapıya sahiptir.

Toprakkale Kalesi, şehir bünyesindeki önemli tarihi eserler arasında karşımıza çıkar. Ayrıca 7 m gibi oldukça yüksek bir toprak tepe üzerine kurulmuştur. Abbasilerden Osmanlılara kadar uzanan tarihi eser ve kalıntılar günümüzde de varlığını sürdürmektedir.

Toprakkale Kalesi Tarihi

Kalenin inşa edilmesinin amacı ilk yıllarda Amanos/Demirkapı geçidinin kontrolünü sağlamak içindir. Bu nedenle hem yüksek bir mevki üzerine konuşlandırılmış hem de bölgeni en kilit noktasında inşa edilmiştir. Kalenin batı yakasında bulunan kayalıklardan anlaşıldığı üzere oldukça eski bir tarihe sahip olduğu görülmektedir. Bunun yanında doğu ve kuzey yönlerde bulunan toprak dolguların ise daha sonradan ekleme yapıldığı anlaşılmaktadır.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanında 14 Oğuz boyundan biri olan Kınık Boyu, Anadolu’nun fethinde önemli bir yere sahip olmuş ve bunun ardından Selçuklu Hanedanı buradan çıkarılmıştır. Daha sonra ise kalenin olduğu bölge bir süre Kınık kazası olarak adlandırılmıştır.

Toprakkale Kalesi, Toprakkale Kalesi

Dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilmiş olan kale, 12 burca sahip olmasının yanında bir de dış avluya sahiptir. Bunların yanı sıra kalenin Abbasiler döneminde halife Harun Reşit tarafından siyah taşlar kullanılarak yeniden yapılmış olduğu belirtilmektedir.

Toprakkale Kalesi Ulaşımı

Şehre havayolu ile ulaşım sağlamak isteyenler için en yakın havalimanları Adana Şakirpaşa Havalimanı ve Gaziantep Havaalanı’dır. Bu havaalanlarından birine iniş yapılarak daha sonra Osmaniye’nin Toprakkale ilçesine geçiş yapmak mümkündür. İlçe merkezi ile kale arası sadece  km’dir ve kaleye gitmek için toplu taşıma araçları kullanılabilir.

Karayolu ile ulaşımın da mümkün olduğu Toprakkale Kalesi’ne gitmek için öncelikle Osmaniye Otogarı’na gelinmesi ya da direkt olarak Toprakkale ilçesine geçiş yapılması gerekir. Türkiye’nin pek çok şehrinden çeşitli otobüs firmaları ile şehre ulaşmak mümkündür. Özel araçları ile kaleye gitmek isteyenlerin ise Adana ve İskenderun yolunu takip etmeleri gerekir.

Toprakkale Kalesi, Toprakkale Kalesi

Toprakkale Kalesine En Yakın Otel

Kale çevresinde konaklama açısından çok fazla alternatif olmadığını söylemek mümkündür. Bu nedenle aşağıda yer alan otellerden birini seçmeli ya da ortalama 70 – 80 km uzaklıkta yer alan diğer otel alternatiflerini düşünmeniz gerekir. Ancak aşağıdaki otellerden herhangi biri beklentilerinizi karşılama konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

  • Osmaniye Hanedan Otel
  • Büyük Osmaniye Oteli

Toprakkale Kalesi, Toprakkale Kalesi

Toprakkale Kalesine En Yakın Restoran

Yeme – içme konusunda ise kale çevresinde farklı tarzlarda lezzet ve hizmet sunan restoranlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle Osmaniye içerisinde farklı lezzetler tatmak ve bunun yanında geziniz sırasında yiyecek ve içecek konusunda alternatifler ile bir arada yer almak istiyorsanız, sizler için bir araya getirmiş olduğumuz restoranlardan birini tercih edebilirsiniz. Toprakkale Kalesi’ne yakından restoranları aşağıda yer alan listeden inceleyebilirsiniz.

  • Serhat Et ve Balık
  • Ciğerci Ahmet Emmi
  • Bursa Kebap Evi
  • Güney Restoran
  • Uğrak Lokantası
  • Biber Kebap
  • Şükrü Baba Lokantası
  • Dergah Lokantası
  • Akdeniz Kebap
  • Ciğerci Enver Usta
  • Osmaniye Bizim Ev Restoran