Çanakkale Anadolu topraklarının kuzeybatısında bulunan, ihtişamlı ve köklü tarihi ile gözleri dolduran bir kenttir. Asya ve Avrupa kıtasının toprakları arasında yer alan şehir, geçmişi boyunca bir çok medeniyetin yerleşim bölgesi bölgesi olarak kullanılmıştır. Çanakkale’nin toprakları Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında meydana gelen ve Türk milleti tarihinin en büyük savaşlarından birisi olan Çanakkale Savaşı’na sahne olmuştur. 1915-1916 yıllarında, Gelibolu Yarımada’sında meydana gelen savaş sırasında deniz ve karada yapılan büyük mücadelelerin sonucunda İtilaf Devletleri Türk kuvvetleri karşısında savaşı kaybederek yenik düşmüş ve bu büyük zafer Türk milleti tarihinde unutulmazlar arasında yer almıştır.

Çanakkale, Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale Nerededir

Çanakkale, Trakya topraklarının bir kısmına bağlı olarak Türkiye’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Avrupa ve Asya kıtasına kadar uzanan toprakları olan şehir, kuzey cephesinden Edirne ve Tekirdağ, doğu cephesinden ise Balıkesir iline komşudur. Çanakkale sınırları içerisinde Türkiye’nin en büyük üç adası olan Bökçeada, Bozcaada ve Tavşan adaları da bulunmaktadır. Çanakkale sınırlarının büyük bir bölümü Marmara Bölgesi’nin güney kesiminde, Edremit Körfezi tarafındaki küçük bölümü ise Ege Bölgesinde bulunmaktadır.

Çanakkale, Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale’ye ne zaman gidilir

Çanakkale bulunduğu alan açısından dolayı geçiş ikliminin etkisi altında kalan bir şehirdir. Özellikle Karadeniz ve Akdeniz ikliminin etkisi altında olan şehrin havası genel olarak ılıman bir şekilde seyretmektedir. Bütün bunlara rağmen bir kesimi kuzeyde yer aldığından kış aylarındaki sıcaklık ortalaması güney kesimine nazaran daha düşüktür. Edremit Körfezi Akdeniz iklimi etkisi altında bulunurken, Gelibolu Yarımadası ve orta kesimler daha serin bir havanın etkisi altındadır. Balkanlar üzerinden etkisini gösteren soğuk hava dalgaları şehrin iklim şartlarına etki etmekte ve rüzgarın şiddetli esmesine neden olmaktadır. Yıl boyunca kar yağışı fazla olmamakla birlikte yağmurlar ilkbahar ve yaz aylarında yoğun bir şekilde görülür.

Çanakkale, Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale Ulaşım Rehberi

Çanakkale şehrine Türkiye’nin bir çok bölgesinden uçuş seferleri düzenlenmektedir. Şehrin havalimanı şehir merkezine 5km mesafede bulunmaktadır ve servis, otobüs ve taksi gibi ulaşım taşıtları ile şehir merkezine gitmek mümkün. İstanbul’dan Çanakkale’ye gitmek için bir çok ulaşım şekli mevcuttur. İsterseniz denizden, karadan veya havayolu seçenekleri ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul, Çanakkale arası yapacağınız uçak yolculuğu 1 saatten az sürmektedir. Eğer karayolu ile gidecekseniz yolculuğunuz yaklaşık 7 saat sürecektir. Ancak yolculuğunuza İstanbul’un Avrupa yakasından başlayacak iseniz Ecebat feribotu ile yolculuk sürenizi yarı yarıya indirebilirsiniz.

Çanakkale, Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale Konaklama Yerleri 

Çanakkale muteşem doğal varlıkları ve ihtişamlı tarihindeki kültürel birikimleri açısından katmanlı bir duruşa sahip şehirdir. Savaşın çok fazla yaşandığı bu topraklarda geçmişin izini sürebilmek ve o anları yaşayabilmek için mutlaka gezip görülmesi gereken bir şehirdir. Bu sebepten dolayı Çanakkale hem yerli hemde yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Şehirde konaklayacak yerlere göz atacak olursak. Doğal manzaranın ve derin tarihin yansımalarını üzerinde taşıyan Assos, Çanakkale’nin güzel yörelerinden birisidir. Kazdağları eteklinin altında bulunan konumu ile ziyaretçilerine sağlıklı bir yaşam sunan Assos yöresi yoğun ilgi görmektedir. Hava kirliliğinden uzak butik otelleri ile Assos, kusursuz bir tatil keyfi yaşamanız için gayet uygun bir yer. Ormanlık alanları, muhteşem manzarası ve pırıl pırıl denizi ile Assos’u büyüleyici kılan özelliklerden bir kaçıdır.

Çanakkale, Çanakkale Gezi Rehberi

Assos’da pansiyon ve otel yapısı olarak iki çeşit konaklama imkanı vardır. Pansiyonlar biraz daha iç kesime hitap ederken, oteller ise yeni yerleşim bölgesi olan kıyı şeridinde hizmet sunmaktadır. Assos’daki oteller yörenin atmosferine uygun butik yapıdadırlar. Mimari yapıları tarihi dokular ile uyum sağlaması açısından taştan yapılmıştır ve yöreye estetik bir hava katmaktadır.