Karabük şehri Karadeniz Bölgesinin batı kesiminde yer almaktadır. tarihi zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de göz kamaştıran Karabük şehri yüzölçümü olarak 4.145 kilometre kare alanda yer almaktadır. 2017 nüfus verilerini göz önünde bulunduracak olursak şehirde yaklaşık 244.453 kişi ikamet etmektedir. Merkez ilçesi başta olmak üzere Yenice, Ovacık, Safranbolu, Eflani ve Eskipazar Karabük şehrinin bir başka ilçeleridir. Nüfusunun en çok yoğunluk gösterdiği ilçesi merkez olup en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Ovacık’dır. Şehir ne kadar Karadeniz Bölgesinde yer alsa da kıyı kesimlerden daha içeride kaldığından dolayı karasal iklim özellikleri daha fazla görülmektedir. İlkbahar ve kış mevsimleri genel olarak yağmurlu geçmektedir. Şehrin neredeyse %65’lik bölümü ormanlık alan ile kaplıdır. Yenice, Eskipazar ve Safranbolu ilçeleri en yoğun ormanlık alanlara sahip bölgelerdir. Özellikle Yenice ormanları  içerisinde barındırdığı bir çok ağaç çeşidi ile Türkiye’nin eşsiz yerlerinden biri olarak gösterilmektedir.

Karabük, Karabük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gezilecek Yerler

Gezginlerin uğrak mekanlarından birisi olan Karabük’de keşfedilmeyi bekleyen bir çok şey sizleri beklemektedir. Seyahatinize UNESCO Dünya Mirası Listesin’de kendine yer bulan Safranbolu evleri ile start verebilir, birbirinden muhteşem fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Mağaraları, kanyonları, yemyeşil ormanları ve tarihi yapıları ile heyecanlandıran bir şehir olan Karabük’de zamanın nasıl akıp gittiğini anlayamayacaksınız. Şehirde gezip görülecek bazı yerler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Safranbolu Evleri

Karabük şehrindeki gezi listesinin en başında yer alacak olan Safranbolu evleri geleneksek Türk Mimarisini sergileyen muazzam örnekler içerisindedir. Osmanlı kent yaşamını yansıtan Safranbolu evleri her zaman gezginlerin en uğrak bölgesi olmuştur. Ayrıca bu evler UNESCO Dünya Mirasları Listesin’de yer aldığı için farklı bir önem arz etmektedir. Bazı rivayetlere göre evlerin yapımında yumurta akı kullanıldığından dolayı deprem gibi afetlere oldukça dayanıklı oldukları söylenmektedir. Konak şeklinde yapılan Safranbolu evlerinden 800 tanesi korum altına alınmıştır. Bu evler genel olarak iki veya üç katlı olarak inşa edilmiş olup tamamının rengi beyaz badana ile yapılmıştır. Evler birbirlerinin manzaralarını kapatmayacak şekilde tasarlanmıştır.

Karabük, Karabük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Safranbolu ilçesini gezerken karşınıza Osmanlı dönemine ait bir çok tarihi eser çıkacaktır. Bu eserlerden birisi de Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1662 senesinde inşa ettirilen Köprülü Mehmet Paşa Camidir. 17. yüzyıl Osmanlı mimarisi ile dizayn edilmiş olan bu camiyi Eskiçarşı’ya yolunuz düştüğünde ziyaret edebilirsiniz. Köprülü Mehmet Paşanın Safranbolu’da ikamet ettiği zamanda yaptırmış olduğu cami bu güne kadar iki kez restore edilmiştir. Caminin avlusunda yer alan güneş saati gelen ziyaretçilerin ilgisini bir hayli çekmektedir. Bu güneş saati 06:40 ile 17:20 arasında geçen zamanı mermer üzerinde bulunan metal plakanın yansıtmış olduğu gölge ile doğru bir şekilde göstermektedir.

Karabük, Karabük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yörük Köyü

Osmanlı mimarisinin en güzide örneklerinin günümüze kadar ulaşmayı başaran nadir yerlerden biriside Yörük Köyü’dür. 700 yıllık tarihi bulunan Yörük Köyü turizm bakanı tarafından koruma altına alınmıştır. Bu köy Safranbolu’ya 11 kilometre mesafede yer almaktadır. 11. yüzyılda Anadolu topraklarına ayak basan Türkmenlerin yapmış olduğu Yörük Köyünde yer alan Safranbolu evlerini de görmeniz mümkündür. 300 yıllık tarihi ile Ksım Sipahioğlu Konağı sizleri zaman yolculuğuna çıkaracak muazzam güzellikteki konaklar arasındadır. Ahşap ve tavan işlemelerine hayran kalacağınız konağı ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Gezip tozmaktan yorgun düştüyseniz Yörük Sofrasında tatlı bir mola verebilir, gözleme ve ev baklavası ile ünlü kuruluşlarda karnınızı doyurup, ardından asırlık çınarların altında yer alan köy kahvelerinde çay keyfi yapabilirsiniz.