Ordu şehri, Karadeniz Bölgesi’nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Doğal güzelliklerinin yanında tarihi değerleri ile de ön plana çıkan şehrin içerisinde bulunduğu yüz ölçümü 5.952 kilometrekaredir. Ordu şehri yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük 57. Şehri konumunda bulunmasının yanı sıra içinde bulunduğu bölgesinin ise en büyük 3.şehri konumundadır. Son yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre şehirde yaklaşık 742.341 kişi ikamet etmektedir. Başta Ünye, Fatsa, Altınordu, Mesudiye, Perşembe ve Akkuş olmak üzere içerisinde toplam 19 ilçe yer almaktadır. Şehrin merkez ilçesi olan Altınordu kişi sayısı olarak en kalabalık ilçesi olurken Kabadüz ilçesi ise en az nüfusa sahip ilçesidir. Ordu şehri 2014 yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir unvanını almıştır.

Ordu, Ordu Hakkında Bilinmesi Gerekeneler

Tarihi kayıtlara göre Ordu şehrine ilk yerleşim M.Ö 7.yüzyıllara kadar dayanmaktadır. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Bozukkale bölgesi il merkezine yerleşim yapılan ilk bölge olarak bilinmektedir. Kotyora ismi ile kurulan bölge Kut yöresi anlamını taşımaktadır. M.Ö 675 senesinden beri Ordu şehrinin de içinde yer aldığı bölge Miletliler, Persler, Kimmerler ve Makedonların hakimiyeti altına girmiştir. Makedonya Kralı İskender, Perslerin bu bölgedeki hükmünü sonlandırınca Pontus Devleti Karadeniz Sahili’ni kuşatmıştır. M.Ö 1.asırda Roma İmparatorluğu Pontus Devletini kuşatarak bu bölgede hakimiyeti ele alsa da imparatorluğun ikiye bölünmesi sonucu bölge Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına geçmiştir. 1071 Malazgirt Zafer’inden sonra Anadolu‘nun Türkler tarafından kuşatılmasından sonra Türklerin hakimiyeti altına giren bölge Haçlı Seferleri esnasında bir dönem Trabzon Rum Selçuklularına geçmiş, ardından 1391 yılında Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına dahil edilen bölge 1461 senesinde Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Rum Devletini ebediyen tarih sahnesinden silmesi ile bir daha ayrılmamak üzere Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine geçmiştir.

Ordu Gezilecek Yerler

Tarihi zenginlileri, doğal tabiat güzellikleri ve eşsiz Karadeniz mutfağı ile Ordu şehri ziyaret edilmesi gereken şehirlerden birisidir. Büyük şehrin yoğun temposundan ve gürültüsünden sıkıldıysanız Ordu’nun sakin ve huzur veren doğası sizlere çok iyi gelecektir. Şehirde gezip görülecek yerlerin bazıları hakkında kısa bilgiler verecek olursak;

Ordu, Ordu Hakkında Bilinmesi Gerekeneler

Boztepe

Boztepe şehirde gezilmesi gereken yerlerin  başında gelmektedir. Deniz seviyesinden 530 metre yükseklikte bulunan Boztepe, Ordu şehrinin muhteşem manzarasını sizlere sunmaktadır. Boztepe’ye karayolu ile de ulaşım sağlanabileceği gibi 2011 senesinde hizmete giren 2,350 metre uzunluğundaki teleferik sistemi ile yemyeşil ormanların üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehri merkezine 8 kilometre mesafede yer alan Boztepe’ye aracınızla da kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Karadeniz’in tabiat harikalarını gözler önüne sere Boztepe’de çok güzel zamanlar geçirebileceğiniz restoranlar ve kafeler yer aldığı gibi Ordu şehrine özgü hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlarda yer almaktadır. Adrenalin tutkunlarının da olmazsa olmaz sporu olan yamaç paraşütü de Boztepe’de yapılmaktadır. Profesyonellerin eşliğinde sizlerin de deneyebileceğiniz Yamaç paraşütü  dakika sürmektedir.

Ordu, Ordu Hakkında Bilinmesi Gerekeneler

Paşaoğlu Konağı

Ordu il merkezinde yer alan Paşaoğlu Konağı, 1896 senesinde Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Konağın yapımında kullanılan taşlar Ünye’den, ahşapları ise Romanya’dan getirilmiş olup konağın yapımı İstanbullu bir usta tarafından üstlenilmiştir. Ordu’daki en güzel sivil mimari örnekleri arasında yer alan konak 3 kattan meydana gelmektedir. Her katında farklı işlemeler yer alan konak, 1982 senesinde Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir. 1983 yılında tadilatı yapılan Paşaoğlu Konağı restore edilerek 1987 yılında Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.  Müzenin zemin katı müze idaresi tarafından kullanılırken birinci katında ise silah takı, erkek ve kadın kıyafetleri gibi eserler sergilenmektedir.